Κάθε πότε και πως πρέπει να κάνεις σπάρινγκ

Το sparring είναι ο ελεύθερος αγώνας προπόνησης. Προσομοιάζει τις συνθήκες ενός πραγματικού αγώνα. Κάθε πότε όμως πρέπει να παίζουμε;

Ένας πολύ αρχάριος αθλητής δεν πρέπει να κάνει καθόλου sparring. Πρέπει πρώτα να μάθει σωστά τις τεχνικές και τις άμυνες του αθλήματος και στην συνέχεια να μπει στο ρεαλιστικό κομμάτι του kickboxing.

Αν είσαι πιο προχωρημένος αθλητής, μπορείς να δοκιμάζεις συχνά τις δυνατότητές σου! Δυο – τρεις γύροι μετά την προπόνηση είναι αρκετά σημαντικοί για να δοκιμάσεις τις νέες τεχνικές που έμαθες πάντα όμως σε χαλαρό ρυθμό, σε φιλικό κλίμα χωρίς μέγιστη δύναμη.

Ο αθλητής που παίζει αγώνες όμως κάθε πότε πρέπει να παίζει;

Εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Είναι καλό μια – δύο φορές τη βδομάδα να δοκιμάζεις να παίζεις ελεύθερα με πολλούς αντιπάλους σε χαλαρό ρυθμό αλλά πολλούς γύρους. Αυτό θα σου δώσει τη δυνατότητα να μπορείς να δεις και να βρεις λύσεις για να αντιμετωπίσεις πολλά στυλ και σωματότυπους αθλητών.

Περίπου μια φορά στις 10 μέρες μπορείς να κάνεις ένα πραγματικά δυνατό sparring. Εκεί θα επιλέξεις έναν αθλητή στον ίδιο σωματότυπο με τον επόμενο αντίπαλό σου.

Οι γύροι θα είναι λίγοι αλλά η ένταση θα είναι μέγιστη. Έτσι θα προσπαθήσεις να πλησιάσεις την ένταση, τους παλμούς και την ψυχολογία που θα έχεις στον αγώνα σου.

Δεν ξεχνώ όμως:

– Δεν είναι στόχος να χτυπήσεις τον συναθλητή σου, στόχος είναι να δοκιμάσεις τις τεχνικές που θέλεις και να τις πετύχεις.

– Δεν είναι καλό για την υγεία σου να δέχεσαι συχνά και δυνατά χτυπήματα στο κεφάλι σου !

– Είναι βασικό να έχεις πάντα τον απαραίτητο εξοπλισμό:

Μπαντάζ

Μεγάλα γάντια 16 oz

Καλές επικαλαμίδες

Επιγονατίδες ( αν παίζεις Κ-1)

Μασέλα

Κάσκα

Σπασουάρ

– Sparring ΜΟΝΟ και πάντα υπό την επίβλεψη του Δασκάλου σου.